Vereniging van Eigenaren (VvE)

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Snel naar

    Inloggen VVE portaal

    Klik hier om in te loggen op het VvE portaal.

    Financiering

    Een belangrijk onderdeel bij het kopen van een woning is de financiering. Voor een koper is het belangrijk om te weten wat de maandelijkse hypotheeklasten zijn. Hypotheekaanbieders pronken met een lage maandlast, maar dat is zeker niet het enige dat meetelt in de keuze voor een hypotheek. De rentevast periode is ook belangrijk en los je af of spaar je voor de aflossing? Wat zijn de voorwaarden bij renteherziening? 
    Laat je dus goed voorlichten en vraag meerdere vergelijkbare hypotheekoffertes aan.  

    Wil je meer informatie over de financiering van je eigen huis? Dat vind je hier:
    - Stichting Keurmerk Financiële Dienstverlening (SKFD) 
      (voor het zoeken van een hypotheekbemiddelaar bij jou in de buurt).
    - Hypotheekshop in Heemskerk en Beverwijk.
    - Vereniging Eigen Huis (de grootste consumentenorganisatie 
      voor huidige en toekomstige huiseigenaren).

    Vereniging van Eigenaren Woonopmaat

    In een appartementengebouw met meerdere eigenaars moet iedereen rekening met elkaar houden. De basisafspraken zijn geregeld in het appartementsrecht. Bij de eerste verkoop binnen een gebouw ontstaat er - van rechtswege - automatisch een Vereniging van Eigenaren (VVE) en is er een splitsingsakte opgesteld. De VVE is een eigen rechtspersoon, met een eigen bankrekening. Op deze rekening stort iedere eigenaar maandelijks de VVE-bijdrage voor de betaling van de gezamenlijke kosten. De hoogste autoriteit van de VVE is de algemene ledenvergadering. Hierin nemen de eigenaren gezamenlijk besluiten.
     
    In de appartementengebouwen waar Woonopmaat woningen heeft verkocht, verzorgt zij vaak het beheer van de Verenigingen van Eigenaren. In een beheerovereenkomst tussen de VVE en Woonopmaat is vastgelegd welke taken VVE-beheer uitvoert. VVE-beheer zorgt voor continuïteit van de VVE, door onder andere: de organisatie van de algemene ledenvergadering, het opstellen van de financiële jaarrekening, het opstellen van de meerjaren onderhoudsbegroting, het toezicht op het onderhoud, de opstalverzekering, de correspondentie enzovoort.  

     

    Terugkoop procedure

    In het verleden zijn er door Woonopmaat woningen met de 75%-regeling verkocht. Een eigenaar die deze woning aan Woonopmaat wil terugverkopen, moet daarvoor een schriftelijk aanbod aan Woonopmaat doen. Op dat aanbod moeten dezelfde handtekening(en) staan die ook op de koopakte staan.
      
    De volledige terugkoopprocedure staat in de artikelen 11 (kwalitatieve verplichting) en artikel 12 (kettingbeding/aanbiedingsplicht aan stichting Woonopmaat in geval van overdracht) van de koopakte.