Kluswijzer 4 Inbraakbeveiliging

Kluswijzer 4 Inbraakbeveiliging

Zelf uw interieur beveiligen

Inbraakpreventie

U sluit altijd trouw alle ramen en deuren af wanneer u uitgaat, u hangt nooit een touwtje uit de brievenbus, u waakt ervoor zomaar sleutels uit te lenen of te laten rondslingeren. Dat is uitstekend, maar niettemin onvoldoende om het risico van een inbraak bij u thuis te beperken. Misschien wordt het tijd om eens te kijken welke mogelijkheden er zoal bestaan om de woning beter te beveiligen. Deze kluswijzer vertelt er meer over. Allereerst treft u de kwaliteitseisen aan die WOONopMAAT stelt met betrekking tot inbraakpreventie. Vervolgens treft u een aantal handige tips.

 

Kwaliteitseisen inbraakpreventie

Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten

1.Breng de producten deugdelijk en gedegen aan.
2.Probeer schade aan kozijnen en deuren te beperken.

Onderhoudstechnische aspecten

Het onderhoud is voor uw eigen rekening.

Verhuurtechnische aspecten

Wanneer u vertrekt uit de woning, kunt u het beste de aangebrachte producten laten zitten, omdat er anders beschadigingen ontstaan aan het kozijn of de deur.

1. Zoek de zwakke plekken

'Als ze binnen willen komen, houd je ze toch niet tegen', luidt een veelgehoorde opmerking. De geijkte reactie is dan: 'nee, maar je kan het ze wel moeilijk maken'. Beide clichés zijn maar al te waar. Daarom is het niet nodig om uw huis in een onneembare vesting te veranderen, maar heeft het wel degelijk nut om wat tijd en geld aan inbraakpreventie te besteden.
Als u weet dat 85 procent van alle inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven, inspecteer dan eens uw huis van buitenaf alsof u zelf zo'n gehaaste inbreker bent. Zoek de zwakke plekken en zie daarbij muurtjes, regenpijpen en andere klimmogelijkheden niet over het hoofd. Kunt u alle ramen en deuren, ook die van balkon en garage, goed afsluiten? Zijn scharnierpennen niet makkelijk uit te tikken? Is het houtwerk in degelijke staat? Zijn glaslatten niet simpel te verwijderen zodat de hele ruit uit de sponning te tillen is? Probeer of u met een ijzerdraadje door de brievenbus de voordeur open kunt krijgen.

2. Hang- en sluitwerk

Veel zwakke plekken zijn te verhelpen door vervanging of bijplaatsing van hang- en sluitwerk. Moderne sloten en scharnieren zijn in de winkel herkenbaar aan een kwaliteitskenmerk: één ster (standaard), twee sterren (zwaar) of drie sterren (extra zwaar). Hoe meer sterren, hoe veiliger het artikel, maar natuurlijk ook: hoe hoger de prijs.

3. Deuren

Buitendeuren behoren voorzien te zijn van een standaard cilinderslot of beter nog een zwaar of extra zwaar veiligheidscilinderslot. Bijpassend beslag voorkomt dat de inbreker het slot kan vernielen. Stalen sluitkommen in het kozijn beschermen de schoten van het dag- en nachtslot. In elkaar vallende anti-inbraakprofielen op de rand van de deur en het kozijn maken het onmogelijk om met een breekijzer tussen kieren te wrikken. Een of twee bijzetsloten bieden extra bescherming. Aan de hangzijde is een veilige buitendeur voorzien van stevige scharnieren met dievenpinnen, eventueel aangevuld met dievenklauwen. Dubbele balkon- en tuindeuren hebben, evenals sommige vensters, een spanjoletsluiting die niet op slot kan. Dit is wel mogelijk als u er een los spanjoletslot bijplaatst of een afsluitbaar spanjoletmechanisme aanbrengt.
Voor schuifdeuren kunt u kiezen uit een cilinderslot, een zwenkschootslot met een haak en een schuifpuibeveiliger, bestaande uit een roestvrijstalen balk in een profiel. Eenmaal vastgeschroefd is deze van buitenaf te zien, wat inbrekers bij voorbaat afschrikt. Een garage, zeker als die een doorgang naar de woning heeft, is zeker gebaat bij een extra slot of een speciale garagedeurbeveiliging.

4. Ramen

Ook bij ramen is het onverstandig om te bezuinigen op beveiliging. Sterke scharnieren, dievenpinnen, dievenklauwen, oplegraamsluitingen, opdekcilindersloten en solide raamuitzetters zijn geen overbodige luxe. Voor kleine ramen en smalle bovenlichten kunt u anti-inbraakspijlen aanbrengen. Die bestaan uit een roestvrijstalen buis met daarin een staaf die niet door te zagen is, omdat hij meedraait. U verankert ze in het kozijn met ééntoerschroeven, die wel ingedraaid maar niet uitgedraaid kunnen worden. Zulke schroeven zijn ook ideaal om de kwetsbare glaslatten aan de buitenzijde van ramen vast te zetten. Tot slot is er nog allerlei vast en scharnierend beugel- en traliewerk in de handel. Superveilig, maar misschien vindt u uw huis daarmee toch wat te veel op een vesting gaan lijken.

5. Binnen- en buitenverlichting

Brandende verlichting suggereert dat u thuis bent. Schakelklokken zorgen ervoor dat lampen op ingestelde tijden vanzelf aan en uit gaan. Een schemerschakelaar doet hetzelfde van zonsondergang tot zonsopkomst. Ook een veiligheidsfitting werkt automatisch wanneer het donker is, maar dan onregelmatig: 's avonds brandt de verlichting langer dan 's nachts en het patroon wisselt per etmaal. Nog inventiever is een elektronische geheugenschakelaar. Die onthoudt welke lampen u tijdens de afgelopen week heeft ontstoken en op welk tijdstip, en herhaalt al deze handelingen tijdens uw afwezigheid in dezelfde volgorde. Voor donkere buitengevels bestaan er infrarood gestuurde sensorlampen, die aangaan zodra iemand binnen het bereik ervan komt. Monteer ze zo hoog mogelijk en werk de bedrading goed weg, zodat ze niet een-twee-drie onklaar te maken zijn.

6. Elektronische beveiliging

Een loeiende sirene, een rinkelende bel, aanflitsend alarmlicht of een automatisch telefoontje naar de politie. Elektronische beveiligingssystemen kunnen op vele manieren waarschuwen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen, geschikt voor binnen of buiten, zowel met bedrading als draadloos. De meeste systemen werken door middel van contactschakelaars, beweging-, trilling- of temperatuurmelders. Zeer geavanceerde typen reageren op luchtdruk- of volumeveranderingen in huis. Het doel van al die alarminstallaties is echter gelijk: u een betere nachtrust bezorgen.